miércoles, 1 de junio de 2011

Presentació

Nens i nenes, pares i mares, professors i professores i tots els altres interessats en aquest recurs tant important com és l'aigua.

En aquest blog trobareu la informació necessària referent a l'aigua i podreu realitzar noves activitats i adquirireu nous coneixements. També us servirà de suport i podeu fer un seguiment de tots els temes que tractarem en la Setmana de l'Aigua.


Esperem que us agradi i sigui d'ajuda!

martes, 31 de mayo de 2011

Perquè hem triat aquest projecte?

Aquest projecte ha de ser desenvolupat amb l’objectiu de proporcionar als alumnes una gran diversitat d'experiències, amb una participació activa, perquè puguin ampliar la consciència sobre les qüestions relatives a l'aigua i el medi ambient, i assumir, de forma independent i autònoma, actituds i valors per la  seva protecció i conservació.
L'objectiu principal és ajudar els alumnes a descobrir els símptomes i les causes reals dels problemes que Espanya/Catalunya pot enfrontar per la falta d’aigua i la seva contaminació.

En aquest punt els alumnes podran:
-       Percebre les interferències negatives i positives que l'home pot fer sobre el medi natural, a partir de la seva realitat social.
-       Reconèixer que la qualitat de vida es troba connectada a les condicions d'higiene i sanejament bàsic, a la qualitat de l'aire i de l'espai.
-       Adoptar, per mitjà d'actituds quotidianes, mesures de cura amb l'aigua, a partir d'una postura crítica.
-       Portar els alumnes a entendre que l'equilibri i el futur del nostre planeta depenen de la preservació de l'aigua i dels seus cicles.
-       Conscienciar que l'aigua no ha de ser malgastada, contaminada, etc.

 

Horari setmanal de les activitats



Dilluns
Dimarts
Dimecres
Dijous
Divendres
8.30
9.30
Presentació setmana de l’aigua
L’aigua a la depuradora: experiments
Finalitzar el mural
Sortida al medi: El riu Brugent (La Riba)
Cuidem el Medi Ambient,
Tallers de reciclatge
9.30  10.30
Què saps de l’aigua? Explicació cicle de l’aigua, vídeo.
Medi aquàtic: importància i indicadors biològics de la qualitat de l’aigua
10.30  11.30
Sortida a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Reus
11.30  12.00
PATI
PATI
PATI
12.00  13.00
Experiments amb l’aigua

Conclusió: I ara, que sabem de l’aigua?


15.00  16.00
L’aigua a casa: debat, mesures d’estalvi
Treball pràctic: Mural cicle de l’aigua al medi i la ciutat
Pel·lícula: Home
Xalar amb l’aigua: Piscina Municipal
16.00 17.00

Presentació sortida medi


Dilluns:
Presentació de la Setmana de l’Aigua: Donar la benvinguda als alumnes a aquesta setmana d’interacció amb l’aigua. S’explicarà per què treballem aquesta temàtica, els tallers, sortides, horaris, debats, etc., i tot el que tingui relació amb la Setmana de l’Aigua.
Què saps de l’aigua?: Explicació del cicle de l’aigua, reproducció d’un vídeo (documental).
Experiments amb l’aigua
L’aigua a casa: Debat sobre l’aprofitament i el malbaratament que fem a casa nostra amb l’aigua, posar en comú mesures d’estalvi, etc.

Dimarts:
L’aigua a la depuradora: prèvia visita, realització d’experiments relacionats amb la depuració d’aigües. Posteriorment, visita a la depuradora de Reus.
Mural “Cicle de l’aigua al medi i a la ciutat”: Treball pràctic aplicant l’aprés el dia anterior i durant la sortida del matí.

Dimecres:
Mural “Cicle de l’aigua al medi i a la ciutat”: Finalitzar el treball pràctic.
Medi aquàtic: importància i indicadors biològics de la qualitat de l’aigua.
Documental “Home”: Home és un documental dirigit per Yann Arthus-Bertrand. La pel·lícula està enterament composta per vistes aèries de diversos llocs al voltant del món. Mostra la diversitat de la vida a la Terra i com les activitats humanes s'han convertit en una amenaça per a l'equilibri ecològic del planeta.
Presentació sortida al medi: Donar informació sobre la visita al medi del proper dia.

Dijous:
Sortida al medi: el riu Brugent (La Riba).

Divendres:
Cuidem el medi ambient: Tallers de reciclatge.
I ara, què sabem de l’aigua?: Conclusió final del què hem après, les mesures que utilitzarem a partir d’ara, etc.
Xalar amb l’aigua: Per celebrar el final de la Setmana de l’Aigua anirem a la Piscina Municipal per adonar-nos que si cuidem l'aigua, també ens podem divertir amb ella.

Creació mural Cicle de l`Aigua



Aquest mural el crearem entre els professors i els alumnes en una sessió de la Setmana de l'Aigua. Volem representar el cicle de l'aigua tant en el medi com en la ciutat.

Els principals objectius d'aquesta activitat són: 
·         Conèixer el fenomen del cicle de l'aigua.
·         Ampliar el vocabulari amb paraules noves i específiques.
·         Seleccionar la infomació necessària per realitzar l'activitat.
·         Participar de manera activa i dinàmica en l'activitat.
·         Aprendre conceptes nous relacionats amb l'aigua.
·         Afavorir el treball en grup.
·         Discriminar els diferents estats de l'aigua.
·         Respectar el torn de paraula.


El material que utilitzarem és el següent:
  • Llibres de text, revistes, etc.
  • Material audiovisual
  • Tisores
  • Papers
  • Colors
  • Coto fluix
  • Permanents
  • Dacs
  • Goya
  • Xinxetes
  • Pintura de dits
  • Altres

lunes, 9 de mayo de 2011

Una pàgina molt interessant...

Quan cliqueu sobre d'aquesta foto, anireu a una pàgina web molt interessant on podeu interactuar d'una manera molt divertida i original amb l'aigua.


Trobareu parts de formació sobre l'aigua, experiments, etc. Els més petits us ho passareu pipa!

Un vídeo que us ajudarà a entendre el cicle de l'aigua.

Explicació


Vídeo explicatiu

Vídeo per aprendre a cuidar l'aigua i fer-ne un bon ús.



Aquest vídeo es projectarà a la sessió de dilluns: "L'aigua a casa".

domingo, 8 de mayo de 2011

Per provar a casa!

Experiments
Tu també ho pots fer.
Ho vols provar per veure què passa?
Mescla aigua amb altres substàncies i observa el resultat.


Aigua
+
oli
=
No es dissol
Aigua
+
sucre
=
Es dissol
Aigua
+
vinagre
=
Es dissol
Aigua
+
sorra
=
No es dissol
Aigua
+
sal
=
Es dissol
Aigua
+
colorant
=
Es dissol
Aigua
+
pintura
=
No es dissol
Aigua
+
tinta
=
Es dissol
Aigua
+
serradures
=
No es dissol
Aigua
+
...
=
?


Hi ha substàncies com la sal i el sucre que quan es dissolen sembla que desapareguin, altres com el vinagre, el colorant i la tinta no.


Ara prova a fer dues dissolucions de sucre en aigua.
Aigua +
una mica de sucre
Aigua +
molt de sucre
Com pots veure quan possen una mica de sucre a l'aigua és dissol, però quan posem molt de sucre amb un got d'aigua, una part del sucre es dissol i una altra part del no es dissol.

sábado, 23 de abril de 2011

Agua un recurso limitado

La Tierra es el planeta azul, ya que el 72% de su superficie está cubierta de agua. El 97% del agua existente en la biosfera está compuesta por el agua salada de los océanos y de los mares, pero esta agua, debido a su salinidad, no se puede utilizar directamente para uso humano, ni para el riego, ni para la industria. El 3% restante es agua dulce, dos tercios no son accesibles porque se trata de zonas poco pobladas o glaciares, y solamente el 1% del agua dulce existente está al servicio de la vida de los seres humanos, estando la mayoría se encuentra en las faldas acuíferas, el resto en los ríos y en los lagos.   


Según la OMC, la cantidad de agua potable necesaria para uso doméstico es de 50 litros diarios por persona. La ausencia de agua potable, tanto en la cantidad indicada como en la calidad, es el origen de enfermedades que causan la muerte a 30.000 personas al día. 1.200 millones de personas no tienen acceso a agua potable, 2.400 millones de personas carecen de sistemas sanitarios y más de 3.000 millones no tienen un sistema de tratamiento de aguas fecales. En el mundo hay más de 2’2 millones de personas que mueren cada año debido a enfermedades causadas por el agua potable contaminada y un saneamiento deficiente.


En el mundo, cerca de 1.000 millones de personas carecen de agua potable. La higiene personal aumenta cuando la disponibilidad de agua supera los 50 litros diarios (lo que por lo general significa que el agua llega a la casa o al patio por una red de abastecimiento). Asimismo, se estima que 1.700 millones de personas no cuentan con servicios de saneamiento adecuados. La falta de recogida y tratamiento de las aguas residuales es una importante fuente de contaminación de las aguas superficiales y subterráneas.


Los 20 países del Cercano Oriente y del Norte de África enfrentan las peores perspectivas: la disponibilidad anual de agua per cápita ya ha descendido a sólo 1.250 metros cúbicos, 60% menos que en 1960. De acuerdo con las proyecciones, en 2025 los suministros per cápita habrán disminuido otro 50%, descendiendo a 650 metros cúbicos. Actualmente, Jordania y Yemen extraen de acuíferos subterráneos 30% más por año que el agua que se repone. Esta tendencia hará que en 2050 padecerán escasez de agua 7.000 millones de personas, según el último informe de las Naciones Unidas.

Referencias

http://www.proyectopv.org/1-verdad/escasezagua.htm


La gota que gotea

Depuradores



Sanejament de les aigües residuals
El Sanejament de les aigües residuals és tot el procediment que es fa per DEPURAR les aigües residuals eliminant-ne qualsevol contaminant que s'hi hagi introduït. Aquest procés va des de la recollida i trasllat, mitjançant col·lectors, de l'aigua residual fins les plantes depuradores, el tractament en aquestes plantes i el posterior retorn al medi amb les condicions sanitàries adequades perquè alteri el mínim possible els paràmetres físics, químics i biològics del medi receptor o per ser reutilitzada.

POTABILITZACIÓ
És el procés pel qual es converteix aigua més o menys contaminada en aigua apta pel consum humà.
Les potabilitzadores
Les potabilitzadores o estacions de tractament d'aigua potable (ETAP) són instal·lacions on es tracta l'aigua per fer-la potable. Aquest procés comprèn diverses fases: la captació, la barreja amb substàncies coagulants i reactives, la decantació i separació de sorres, la floculació, la sedimentació, la filtració, i la desinfecció mitjançant ozonització, carbó activat o clor.


DESSALINITZACIÓ 
La dessalinització és un procés que permet separar la major part de les sals presents en l'aigua de mar, per produir aigua dolça d'òptima qualitat, apta per al consum humà. Aquest procés pot desenvolupar-se per mitjà de diferents tecnologies però, al Mediterrani, la més emprada és l'osmosi inversa.

EMBASSAMENTS
Les preses tenen una doble funció: emmagatzemar l'aigua i contenir les avingudes o riuades.Els embassaments, mitjançant derivacions a partir d'assuts i canalitzacions, garanteixen l'aigua per a abastament de poblacions, per a usos industrials, per a regs i per a aprofitament d'energia hidroelèctrica.
Per tant, un embassament millora la capacitat i disponibilitat d'aigua a les poblacions, garanteix cabals per als regants, estabilitza l'oferta d'aigua del territori, permet l'aprofitament d'una energia neta i renovable i lamina els efectes destructius de les riuades



Reutilització i regeneració
La reutilització, entesa com l'ús d'unes aigües que ja han estat prèviament utilitzades ha estat sempre present en el nostre país, fet comprensible si tenim en compte els règims hídrics de gran part del nostre territori. En aquest context, sempre s'ha vist la reutilització com una font alternativa o complementària de recurs, i com a tal, històricament s'ha emprat l'aigua reutilitzada.
Hom distingeix entre la reutilització directa o planificada de l'aigua, quan es reutilitza l'aigua per a usos com l'agricultura, la indústria, usos recreatius, etc. abans del seu abocament al medi, enfront de la indirecta o no planificada, quan hom capta l'aigua un cop ja ha estat tractada.
Normalment cal un tractament terciari de l'aigua per a poder-la reutilitzar. És el que es coneix com a procés de regeneració. L'aigua regenerada, doncs, és aigua depurada que ha estat sotmesa a un tractament de regeneració i que és apta per a ser reutilitzada.
Des de l'Administració de l'aigua es considera l'aigua reutilitzada com una font alternativa de recurs tan vàlida com les altres per a determinats usos i, per tant, una activitat a promoure i inserida en la planificació integrada del recurs.

AIGUA

AIGUA

MESURES PER ESTALVIAR AIGUA A CASA

ahorrar
AL LAVABO

Cada cop que buidem el WC fem servir entre 6 i 10 litres d’aigua.
Què podem fer per estalviar?
Tirem de la cadena del wàter només quan sigui necessari, no el fem servir de paperera.
Si col·loquem una o dues ampolles plenes dins del dipòsit del WC o instal·lem un sistema de buidatge regulat o doble descàrrega, reduirem el seu consum a la meitat.


RENTAR ROBA I RENTAR PLATS
Una rentadora consumeix entre 60 i 90 litres i un rentavaixelles, entre 18 i 30.
Què podem fer per estalviar?
Procurem utilitzar la rentadora i el rentaplats només quan estiguin plens, estalviarem aigua i energia elèctrica. Comprar electrodomèstics de baix consum d’aigua. Si rentem a mà, tancar l’aixeta durant el procés d’ensabonament.


DUTXES I BANYERES
Omplir la banyera representa entre 180 i 200 litres d’aigua; dutxar-se, entre 20 i 80.
Què podem fer per estalviar?
Si enlloc d’omplir la banyera ens dutxem, podem estalviar mes de la meitat d’aigua.


LES AIXETES
Quan ens rentem les mans o les dents podem arribar a consumir fins a 18 litres d’aigua.
Què podem fer per estalviar?
Si quan rentem els plats a mà, ens netegem les dents, ensabonem les mans o ens afaitem no deixem córrer l’aigua inútilment o instal·lem un dosificador, podrem estalviar-ne fins a un 75%.


LES FUITES
Una gota cada dos segons, representa 500 litres al mes i 6000 litres l’any. Un fil d’aigua, són 3.000 litres al mes i 36.000 litres l’any.
Què podem fer per estalviar?
Si evitem les fuites i reparem les aixetes que degoten, estalviarem fins a 30 litres al dia.


AL JARDÍ
Un jardí de 100 m
2 consumeix 400 litres d’aigua cada cop que el reguem. Què podem fer per estalviar?
Si reguem el jardí ben d’hora o al vespre reduirem l’evaporació i estalviarem molta aigua si plantem vegetació adaptada al clima mediterrani, de baix consum hídric.


Consejos aprender cómo ahorrar agua